Sunday, 5 February 2012

lempeng gelembung dengan kari ayam

bahan-bahannya.....

2 cawan tepung gandum
1/2 cawan minyak masak
1 sudu teh garam
air secukupnya
minyak masak(untuk menggoreng)

cara-caranya.......

gaul tepung gandum bersama minyak masak dan juga garam.kemudian masukkan air sedikit demi sedikit hingga menjadi doh.kemudian rahatkan doh selama 1/2 jam.tutup doh tadi menggunakan kain lembab.apabila mahu masak,canai doh tadi ikut suke lah.kalau nak besar canai besar2.kalau suke kecil canai kecil2.kemudian goreng lempeng tadi dengan menggunakan minyak yang banyak.lepas 2 bolehlah makan dengan kari,sambal,dalcha.....ikut suke lah......

2 comments:

  1. oh..ini di panggil puree..indian food kan..best..dulu kite suke makan..bile nk diet ni tak makan dah..

    ReplyDelete
  2. puree.....mase kecik2 dulu hidup susah....jadi tepung memang stok sentiasa ada.....ini lah yang kami makan jika beras habis

    ReplyDelete