Monday, 17 December 2012

karipap inti kentang



kentang dipotong dadu
bawang merah dikisar
bawang putih dikisar
ikan bilis dikisar
serbuk kari
garam
gula
ajinomoto
tepung gandum
minyak masak
air

kulit

tepung gandum 1/2 kg dan secubit garam dicampur dengan 1/2 cawan minyak masak yang telah dipanaskan kacau guna sudu dulu...bila dah sejuk baru gaul dengan tangan.masukkan air sedikit demi sedikit...uli sampai doh tidak melekat pada tangan dan biarkan 1/2 jam.....

inti

tumis bawang merah,bawang putih,ikan bilis dan serbuk kari hingga pecah minyak dan masukkan kentang yang telah dipotong dadu.....perasakan dengan garam,gula dan ajinomoto.....masak hingga kentang empuk.....bila dah empuk dan masak,bolehlah canai doh dan kelim.....setiap karipap letak 1/2 sudu inti sahaja...kalo penuh sangat nnt tak boleh kelim....goreng karipap dengan api sederhana panas untuk mengelakkan karipap keluo jerawat@gelembung2....

No comments:

Post a Comment