Tuesday, 24 January 2012
kuih kaswi warisan mak
bahan-bahannya....
tepung gandum 2 cawan
tepung ubi 3 sudu besar
gula merah 1 cawan(masak dengan 1 1/2 cawan air dan sejukkan)
gula pasir 1 cawan
kapur makan 2 sudu besar(bancuh dengan air)
kelapa muda parut(ambil yang putih sahaja)
sedikit garam
air
cara-caranya......
tepung gandum,tepung ubi,secamca garam,gula pasir dan kapur yang telah dibancuh bersama air digaul sebati di dalam bekas besar,kemudian tapiskan air gula merah kedalam adunan tepung tadi,masukkan juga air,gaul hingga sebati,adunan hendaklah pekat sedikit dari bancuhan membuat lempeng.jangan cair sangat nanti lembik.apabila sudah sebati,kisar semua bahan dan tapiskan kedalam loyang yang telah di griskan dengan sedikit minyak@mentega.kukuskan adunan tadi selama 40 minit......apabila sudah masak,sejukkan dulu sebelum dipotong......apabila sudah sejuk dan boleh dipotong,taburkan kelapa yang telah digaulkan dengan sedikit garam......mudahkan......
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment