bahan-bahannya......
keledek(rebus hingga empuk)
tepung gandum
garam
gula
cara-caranya.....
keledek yang telah direbus empuk hendaklah dipenyek-penyek hingga hancur,kemudian uli bersama tepung gandum dan secubit garam.adunan yang terlalu banyak tepung nanti kurang rasa keledek,tidak perlulah ditambah air kerana keledek yang direbus tadi sudah mengandungi air,adunan tidak boleh terlalu keras,adunan seperti mahu buat kuih cekmek molek.kemudian bentukkan seperti roda.selepas itu gorenglah kuih tadi.toskan minyaknya agar kuih tidak berminyak.gula pula tuang kedalam kuali,sekiranya gula 3 cawan,air hanya perlu 1 cawan sahaja.masak air gula tadi hingga likat.apabila air gula sudah likat,masukkan kuih keria tadi.gaul hingga gula beku........siap lah sepenuhnya......senangkan warisan mak saye......
No comments:
Post a Comment