Sunday 15 January 2012

mengenai tauge

tauge kaya dengan serat dan air.selain itu,zat-zat seperti vitamin,mineral,asid amino,protien,dan fitokimia yang amat diperlukan oleh tubuh badan untuk mengekalkan kesihatan.tauge dan kecambah-kecambah yang lain merupakan makanan yang paling padat nutriennya(kepadatan nutrien merujuk kepada jumlah kalori).kerana itu,ramai orang yang makandiet kalori rendah menjadikan tauge dan kecambah-kecambah lain sebagai bahan utama dalam diet mereka,untuk memudahkan pencernaan.tauge juga membantu membuang kotoran dan mencegah pengumpulan bahan beracun yang boleh meransang benih-benih kanser.cavananine iaitu sejenis asid amino di dalam tauge dikatakan  mampu menjauhkan sel-sel kanser seprti kanser usus besar dan pankreas.selain itu,kandungan antioksida yang kuat menghalang radikal bebas dari tubuh.wanita yang mengamalkan memakan tauge dapat menjauhkan diri dari risiko kanser payudara,PMS,genjala-genjala dan gangguan menopaus.estrogen di dalam tauge dapat meningkatkan kepadatan susunan tulang,sekaligus mencegah osteoporosis.khasiat tauge baik untuk kesuburan lelaki dan wanita kerana ia membantu menjadikan masing-masing sperma dan telur yang dihasilkan kedua-dua jantina ini menjadi lebih baik.sewaktu tauge dicambahkan,kadar saponi yang bertanggungjawab menghalau lemak jahat di dalam badan akan meningkat.oleh itu,mereka yang berisiko penyakit strok dan serangan jantung disarankan mengambil lebih banyak tauge dalam diet mereka sehari-hari.

1 comment: